به گزارش خبرگزاری ریتم؛ آلبوم «کی بود کی نبود»، یکی از آثار تازه منتشر شده در حوزه موسیقی ایرانی است که با آهنگسازی و کارگردانی حمیدرضا آفریده، نویسندگی الهام السادات افراز و روایتگری ثریا قاسمی به مخاطبان ارائه شده است. این پروژه با محوریت تلفیق موسیقی دستگاهی و داستانپردازی مفهومی، تجربهای نو در معرفی سازها، فرمها و آوازهای ایرانی برای کودکان و نوجوانان رقم زده است.
این آلبوم شامل قطعاتی چون «یکی بود یکی نبود»، «ورود نقطه و دایره»، «ورود مستطیل»، «ورود مربع»، «ورود مثلث»، «کمانچه و تمبک»، «رنگ افشاری» و ترکیبهایی از سازهای ایرانی است. هدف پروژه، آشنایی با سازها و فرمهای موسیقی ایرانی از طریق شخصیتهای نمادین داستانی است.
ثریا قاسمی بهعنوان راوی قصه، الهام افراز بهعنوان نویسنده و حمیدرضا آفریده بهعنوان آهنگساز، نوازنده کمانچه، کارگردان و مدیر پروژه، در کنار گروهی از نوازندگان و دوبلورها چون پاشا هنجنی، بهزاد رواقی، حنانه سعیدی، علی عابدین، مریم خدابخش، زکریا یوسفی، و دیگر اعضای تیم اجرایی، این اثر را تولید کردهاند.
آفریده درباره ساخت این اثر توضیح داده است: «در این پروژه، هر ساز ایرانی نماد یک شکل هندسی و هر شکل نماینده یک دستگاه یا آواز است. مثلاً تمبک نماد نقطه، کمانچه نماد دایره و دستگاه ماهور، نی نماد مثلث و دستگاه نوا است. فرمهایی چون پیشدرآمد، چهارمضراب و رنگ نیز ساختار صوتی این شخصیتها را شکل میدهند.»
او اشاره میکند که یکی از قطعات آلبوم برگرفته از قطعه هفتضربی چهارگاه استاد حسین علیزاده است. هدف اصلی از تولید این اثر، ارائه شناختی ابتدایی اما هنری از سازها، دستگاهها و فرمهای موسیقی ایرانی برای نسل جدید است.
الهام السادات افراز، نویسنده این پروژه نیز در یادداشتی، این داستان موسیقایی را بازتابی از روند درونی انسان در عبور از «من» به «خویش» دانسته و نوشته است: «شکلها در این داستان نمادی از خواستههای گوناگون و شخصیتهای متفاوت انسان هستند که در نهایت با شکستن منیت به وحدت میرسند.»
آلبوم «کی بود کی نبود» با روایتگری احساسی و فاخر ثریا قاسمی، همزمان جنبه آموزشی، ادبی و هنری دارد و تجربهای نوآورانه در آموزش موسیقی به زبان داستان ارائه کرده است.