به گزارش خبرگزاری ریتم؛ علیرضا امینی، پژوهشگر، موسیقیدان، آهنگساز و فعال رسانهای، در گفتوگو با برنامه موسیقایی «ارغنون» رادیو گفتوگو، درباره ارتباط میان فرهنگ پهلوانی، ورزش زورخانهای و موسیقی سنتی ایران سخن گفت.
وی با اشاره به نامگذاری روز هفدهم شوال بهعنوان روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای، که امسال با ۲۷ فروردین مصادف شده است، اظهار کرد: این مناسبت یادآور نبرد خندق و شکست عمربن عبدود است و با میراث فرهنگی ما پیوندی عمیق دارد.
امینی با اشاره به برگزاری نشستهای موسیقیشناسی در موزه «برادران امیدوار» در کاخ موزه سعدآباد گفت: «در این نشستها، طرح خواهرخواندگی سازهای ایرانی با سازهای جهانی را مطرح کردم تا از ظرفیت فرهنگ پهلوانی برای معرفی موسیقی ایران بهرهبرداری شود.»
او افزود: «کشور آلمان در نسخه ویژه دانشنامه علوم ورزشی، ورزش پهلوانی ایران را یکی از اصیلترین شیوههای بدنسازی جهان معرفی کرده، چرا که علاوه بر تقویت جسم، جنبههای روحی، اخلاقی و معنوی را نیز دربرمیگیرد.»
امینی ادامه داد: «موسیقی زورخانهای و ضرب زورخانهای نیازمند حمایت جدی مدیران فرهنگی است. پیشنهاد میکنم یک زورخانه نمادین در مجموعههای فرهنگی یا تالارها ساخته شود تا اجرای زنده موسیقی زورخانهای برای عموم نمایش داده شود.»
این موسیقیدان با بیان اینکه ساز تومبا در موزههای بزرگ موسیقی جهان بهعنوان یکی از قدیمیترین سازها شناخته میشود، اظهار داشت: «گلریزان، بهعنوان سنتی زورخانهای، الهامبخش ما در ارائه تنبک ایرانی در کنار تومبای آفریقایی بوده است؛ اقدامی که میتواند اجرای بینالمللی برای ما رقم بزند.»
او با توصیف ضرب زورخانهای بهعنوان «یک قطعه سمفونیک» گفت: «ضرب زورخانهای با پایه دو ضربی آغاز میشود و براساس حرکات ورزشی تغییر میکند. مرشد با استفاده از اشعار عرفانی و روایتهای اهل بیت (ع) فضای معنوی گود را مدیریت میکند و مانند رهبر ارکستر عمل میکند.»
امینی همچنین با بیان اینکه موسیقیهای خارجی مانند تکنو با فطرت ما همخوانی ندارند، افزود: «ضرب زورخانهای، برخلاف موسیقی وارداتی، نشاطی درونی و اصیل ایجاد میکند. استفاده از آن در پارکها و هنگام ورزش میتواند مؤثرتر و سالمتر باشد.»
او توضیح داد: «اگر همزمان با ورزش، یک موسیقی ناهماهنگ، تعادل روانی فرد را برهم بزند، خستگی او دوچندان میشود. در حالیکه ضرب زورخانهای با اشعار اخلاقی همراه است و فضای آموزش مستمر و اخلاقی را فراهم میکند.»
در پایان، امینی گفت: «موسیقی زورخانهای باید بهقدری اصیل و ناب باشد که به عمق وجود انسان نفوذ کند و به منشأ تأثیرات درونی برسد. این نوع موسیقی، شایسته حضور در فرهنگ موسیقایی ماست.»